Nu renunţaţi brusc la alimentele "vegetale", lăsaţi pauze între felurile de mâncare şi nu stropiţi friptura cu alcool. Sunt câteva reguli pentru trecerea de la post la masa festivă de Crăciun. Sursa: SHUTTERSTOCK
Toate "bunătăţile" de pe masa de Crăciun sunt extrem de greu de digerat, sunt bogate în grăsimi "rele" şi au multe calorii. Pentru a preveni indigestia, dar şi alte probleme mai grave care trimit la urgenţe, trecerea de la post la sarmale trebuie să se facă moderat.
Ţinând cont de faptul că în perioada postului au fost consumate alimente de origine vegetală, precum salate asezonate cu uleiuri, soia, legume, fructe, ar fi recomandat ca măcar o parte dintre acestea să se regăsească o scurtă perioadă şi de Sărbători. Felurile de mâncare trebuie să se succeadă treptat, la interval de cel puţin două ore, şi să nu fie "stropite" în exces cu alcool. Porţiile trebuie să fie mici, "de poftă".
Murăturile "adevărate" şi ananasul stimulează digestia
"Ar trebui să începem Sărbătorile cu o salată mare de crudităţi, iar după o jumătate de oră-o oră să continuăm cu câte un fel de mâncare, între care să lăsăm pauze consistente. În aceste pauze se pot consuma fructe "digestive", precum ananas proaspăt şi kiwi, dar şi rădăcină de ghimbir sau murături", sfătuieşte prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.
Combinaţiile "nefericite", dar foarte populare, de friptură cu cartofi sau alte făinoase sunt de evitat. Cele mai indicate garnituri sunt legumele sotate sau pe grătar ori murăturile "tradiţionale". "Când spun murături, nu mă refer la castraveciorii sau ardeiul murat în oţet, ci la legumele murate în sare la butoi, care sunt probiotice, iar acidul lactic pe care îl conţin stimulează digestia", adaugă Gheorghe Mencinicopschi.
Ori sarmale, ori cârnaţi la o masă
Cei care nu-şi în