•Sase persoane au fost transportate la Spitalul de Boli Infectioase cu diaree, varsaturi, dureri abdominale, greturi, dupa ce au mancat la un parastas maioneza si ciorba de pui cu smantana
Dupa ce au mancat copios la un parastas, sase persoane au fost transportate la Spitalul de Boli Infectioase, unde au fost diagnosticate cu toxiinfectie alimentara. Parastasul a avut loc duminica trecuta, la una dintre familiile din satul Madarjesti, comuna Baltati. Cele sase persoane au ajuns la spital cu greturi, varsaturi, scaune diareice, dureri abdominale. Bolnavii au venit la spital miercuri seara, dupa trei zile de la ingerarea alimentelor. Conform celor declarate de acestia, la parastas au mancat ciorba de pui cu smantana, maioneza, preparate din carne. O echipa de medici specialisti s-a deplasat la fata locului pentru a recolta probe din alimentele care au fost servite la parastas si din care au mancat cele 20 de persoane prezente la masa. Deocamdata, medicii infectionisti considera ca toxiinfectia alimentara a fost provocata de maioneza sau de ciorba de pui cu smantana. "Cele 6 persoane adulte prezentau simptomatologie specifica unei toxiinfectii alimentare, cu greturi, varsaturi, colice abdominale, scaune diareice. Pacientii vor necesita spitalizare maximum trei zile si le va fi administrat tratament perfuzabil si pentru reechilibrare hemodinamica. Fiind vorba de un focar, s-a instituit o comisie de medici epidemiologi pentru a se face ancheta epidemiologica si au fost recoltate probe din alimentele consumate la acel parastas. Credem ca toxiinfectia alimentara a fost declansata de la maioneza sau ciorba de pui cu smantana. Pe timpul verii, alimentele trebuie pastrate la temperaturi speciale si unele alimente, chiar cum ar fi cele consumate de pacienti, se altereaza foarte repede", a declarat conf. dr. Mihnea Hurmuzache, directorul Autoritatii de Snatate