Ungaria a făcut un nou pas în lupta împotriva obezităţii. Guvernul de la Budapesta a decis să instituie o „taxă pe grăsime", începând din septembrie anul acesta. Astfel, toate alimentele care au un conţinut ridicat de grăsime, sare şi zahăr vor fi impozitate cu 0,37 de euro, ceea ce va aduce la bugetul de stat aproximativ 70 de milioane de euro pe an.
De la 1 septembrie, în Ungaria a intrat în vigoare o nouă obligaţie fiscală numită generic „taxa pe grăsime".
Populaţia maghiară se află cu 3% peste media europeană în ceea ce priveşte rata obezităţii şi cu 10% peste populaţia obeză a României. În timp ce 18,8% din maghiari sunt obezi, 15,5% din toţi europenii suferă de un surplus considerabil de greutate. Cifrele aferente românilor sunt mai bune, 7,9% din populaţia ţării noastre fiind declarată obeză.
Pasiunea pentru dulciuri precum dobostorta şi somlói galuska sau pentru slănină pură a generat probleme severe de sănătate în Ungaria. "Cei care trăiesc nesănătos vor contribui mai mult" la buget, a declarat premierul Viktor Orbán. Noua lege se bazează pe ideea că cei ale căror regimuri alimentare îi fac să necesită tratament medical în spital vor plăti mai mult, mai ales în condiţiile unui deficit de 370 de milioane de euro la bugetul pe sănătate.
Astfel, de la 1 septembrie, alimentele care sunt bogate în grăsimi, sare şi zahăr vor fi impozitate cu 10 forinţi, echivalentul a 0,37 de euro. Aceeaşi reglementare se aplică şi băuturilor carbogazoase şi alcoolice, fapt ce duce la o creştere a preţurilor.
Autorităţile din Ungaria se aşteaptă să adauge încă 70 de milioane de euro pe an la bugetul de stat de pe urma noii taxe, scrie Der Spiegel.
Acest tip de impozit a fost luat în considerare de mai multe ţări europene, în condiţiile creşterii constante a ratei obezităţii în ultimii ani. Danemarca a introdus o taxă la băuturi