Amatorii de vânătoare mai au o săptămână până la deschiderea sezonului de iarnă în care pot fi împuşcaţi 300 de porci mistreţi. Sezonul de vânătoare la porc sălbatic este deschis oficial de la întâi august, dar vânătorile organizate pot începe după lăsarea frigului. Potrivit directorului Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AJVPS) Timiş, Cornel Lera, în această iarnă vânătorii pot vâna câteva sute de mistreţi.
Deocamdată porcii mistreţi pot fi vânaţi doar la pândă, pe culturile agricole. „Vom începe vânătorile organizate după ce se mai lasă frigul pentru că un porc împuşcat dimineaţa se strică până la ultima goană”, a spus Cornel Lera.
În acest an mistreţii au făcut prăpăd în Timiş la culturile de porumb. La AJVPS Timiş au fost depuse solicitări pentru despăgubiri în valoare de 50 de mii de lei, dar foarte puţini au primit compensaţii.
„Unii dintre proprietari nu au asigurat în niciun fel paza şi în acest caz nu am putut oferi despăgubiri”, a spus Lera.
Iepuri şi fazani în bătaia puştii
Judeţul Timiş se poate lăuda cu o colecţie impresionantă de iepuri şi fazani. Deschiderea sezonului de vânătoare a coincis cu vânătorile masive la aceste specii.
Plafonul care poate fi atins pe exploataţiile de vânătoare este de 8.000 de iepuri şi 8.000 de fazani. La iepuri există chiar o solicitare mare pentru export, în Italia şi Spania.
„Avem solicitări de peste 5.000 de iepuri pentru străinătate”, a spus Cornel Lera. Cererea se poate acoperi, în proporţie de aproximativ 10 % şi asta numai în condiţii speciale.
„Adunăm vânătorii din fiecare club de vânătoare şi vindem la export numai dacă îşi dau ei acordul”, a precizat Lera. Un iepure vândut la export costă cât jumătate de viţel.
Străinii oferă pentru un „urecheat” 120 de euro. Cornel Lera