Persoanele care beau mai mult de o bere pe zi prezintă un risc crescut de a se îmbolnăvi de cancer. Aceasta este concluzia unui studiu realizat în mai multe ţări din Uniunea Europeană de către experţii de la "Institute of Human Nutrition" din Germania, citaţi de site-ul bbc.co.uk.
Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă, coordonaţi de Madlen Schutze, au analizat datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind incidenţa cancerului în Franţa, Italia, Spania, Olanda, Grecia, Germania, Danemarca şi Regatul Unit. Datele au arătat că cei mai mulţi bolnavi de cancer erau în ţările unde se bea cel mai mult alcool. Astfel, Germania, Spania, Italia şi Marea Britanie ocupau un loc fruntaş atât la numărul bolnavilor de cancer, cât şi la consumul de alcool pe cap de locuitor. În Marea Britanie, dintr-un total de 304. 000 de cazuri de cancer, 13.000 sunt provocate din cauza alcoolului, susţin experţii. Cercetarea mai arată că un bărbat din zece şi o femeie din 33 se îmbolnăvesc de cancer din cauza alcoolului.
"Alcoolul poate provoca mai multe tipuri de cancer. Acest tip de băutură afectează în primul rând ficatul, dar este responsabilă în egală măsură şi de apariţia cancerului esofagian, intestinal sau mamar", menţionează Madlen Schutze. Cercetătorul spune că această maladie poate fi prevenită printr-un consum moderat de alcool.
"Alcoolul poate fi benefic pentru organism, cu o singură condiţie: nu trebuie depăşită limita maximă admisă pe zi", indică Schutze. Astfel, bărbaţii pot bea zilnic 500 de mililitri de bere, 300 de mililitri de vin roşu şi 100 de mililitri de tărie, precum vodcă, whisky sau palincă. Femeilor le este recomandat să bea jumătate din această cantitate, spun specialiştii. "Genetic, femeile sintetizează o cantitate cu aproximativ 50 la sută mai mică de alcool şi, de aceea, băutura este mai toxică pentru ele decât pentru bărba