Medicii avertizează că efectele asteniei de primăvară pot fi devastatoare, dar că afecţiunea poate fi prevenită uşor dacă respectăm câteva reguli banale.
Doctorii spun că sosirea primăverii se traduce în aglomerarea secţiilor de urgenţe ale spitalelor cu bolnavi suferinzi, preponderent, de viroze respiratorii. Creşte, însă, îngrijorător, şi numărul pacienţilor cu afecţiuni neuropsihice, precum depresii sau nevroze.
Ce este de făcut pentru a preveni aceste afecţiuni:
- să purtăm îmbrăcăminte adaptată temperaturii;
- să avem o alimentaţie bogată în minerale şi vitamine: salate, verdeţuri, fructe, legume;
- să ne hidratăm cu cel puţin 2 litri de lichide pe zi, pentru detoxifiere. Medicii recomandă ceaiurile calde cu miere de albine şi lămâie;
- să optăm pentru un aport crescut de vitamine în lunile care contin in nume litera "r", cum ar fi ianuarie, februarie, martie, aprilie, septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie, cu menţiunea că acestea nu înlocuiesc o alimentaţie variată, ci o completează;
- să ne planificăm exact programul, cu respectarea orelor de somn pentru asigurarea refacerii organismului şi a energiei pentru ziua următoare şi evitarea suprasolicitării datorată stimulentelor nervoase, substanţelor psihoactive sau situaţiilor conflictuale;
-să petrecem cât mai mult timp în aer liber;
-să facem mai multă mişcare, sport, chiar şi simple plimbări.
Vitaminele A şi C cresc rezistenţa organismului la infecţii, iar vitamina B12 şi preparatele de fier combat anemia. Verdeţurile de sezon sunt excelente, mai ales pentru persoanele care suferă de anemie, iar salata verde, urzicile şi spanacul fac minuni în tratarea asteniei.
Alte alimente utile în astenia de primăvară sunt fructele, în special cele cu un conţinut bogat în vitamina C, cum sunt merele şi citricele, măceşele contribuie cu succes la redu