Bisericile care poartă hramul Sfântul Gheorghe au fost astăzi în sărbătoare Bătrânii au fost primii care, la ora 7.00, au deschis uşile mănăstirii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, de la ieşirea din Craiova. Creştinii spun că în fiecare an ascultă, de hram, slujba oficiată de ieromonahul Grigorie Sandu.
Două colive: pentru morţi şi pentru vii
Stela Căplaru, de 72 de ani, a întins pe masa din faţa mănăstirii două colive, doi colaci, o sticlă de ulei, pentru candele, una de vin, o pungă cu făină şi prăjituri. Astăzi îşi pomeneşte socrul mort, serbează ziua de nume a soţului, Gheorghe, şi a unui nepot. „Am presărat multă cacao pe colivă, pentru că îmi place aroma, parcă este cafea. Pe coliva pentru cei vii am ornat o floare, din bomboane, iar pe cea pentru cei morţi am garnisit-o cu o cruce, tot din bomboane, ca să aibă Dumnezeu grijă de sufletul celor morţi. Ca datină, lumea care locuieşte la case îşi agaţă flori, în gard, în special cei care au fete de măritat“, ne-a vorbit Stela Căplaru. Locuieşte pe Calea Bucureşti, în Craiova, însă mărturiseşte că şi dacă ar locui în
Nordul României, nu ar lipsi de la hramul mănăstirii.
Maica Epifania, singura călugăriţă de la mănăstire, s-a închinat şi a cântat alături de ceilalţi creştini, prezenţi la Sfânta Liturghie. Încă de ieri, mai multe femei au ajutat-o să prepare mâncăruri pentru masa comună de la ora 13.00, la care participă întreaga comunitate.
Maica, de 82 de ani, a îmbrăcat haina monahală de mic copil, însă în urmă cu 19 ani a intrat la mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Povesteşte că, în tinereţe, era singura care se îndeletinicea cu gătitul pentru hram, dar că în prezent este nevoită să apeleze la ajutoare, din cauza bătrâneţii. Ieri a chemat o bucătăreasă şi patru femei din vecinătate, ca să pregătească pilaf, peşte prăjit, icre şi să frământe c