V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să gătiţi mai bine şi nu v-ar deranja să ştiţi cum se face acest lucru. În Istanbul, unde aromele sunt ca la ele acasă, având în vedere vecinătatea Bazarului Egiptean (de condimente), există o instituţie care împlineşte visele gurmande. Institutul Culinar şi-a deschis porţile în 2008 şi acum e în măsură să ofere şefilor bucătari şi pasionaţilor de lumea gastronomiei cunoştinţe de artă culinară. "Să mănânci alimente de bună calitate înseamnă să-ţi oferi o plăcere" - spune Bozdogan Hande, fondatoarea Institutului. "Dar a împărţi împreună cu alţii aceste plăceri e o fericire şi mai mare, de care ne putem bucura în această lume agitată." De la deschiderea sa, Institutul asigură deprinderea tehnicilor de artă culinară în cadrul unui program complex, realizat împreună cu Istanbul Bilgi University şi cu Institutul similar din New York.
HAUTE CUISINE OTTOMANE
Turcia e pe punctul de a schimba ceva în domeniul gastronomiei, artă care câştigă tot mai mult respect în această ţară ca şi în lume. Hande Bozdogan şi-a terminat studiile la Institutul Culinar din New York, continuându-şi ucenicia în Marea Britanie, unde a observat o cerere din ce în ce mai mare de programe educaţionale în domeniul artei culinare. Absenţa unui astfel de program în Turcia, ţară bogată în tradiţii, reprezenta, evident, o prăpastie care trebuia umplută.
Iată cum defineşte Hande viziunea asupra acestui proiect: "În Turcia, turismul reprezintă o sursă majoră de venituri, dar nivelul serviciilor nu corespunde întotdeauna din punct de vedere calitativ. După părerea mea, în acest domeniu este nevoie de personal educat. Cred că bucătăria turcească e foarte bogată, dar nu reuşim să demonstrăm întotdeauna profunzimea ei. Mai ales în străinătate întâlnim frecve