O aromă puternică şi senzuală din exotica Indie leagă cerul şi pământul. Un dar al naturii, pentru ca toţi oamenii să se învăluie în parfumuri divine.
Oraşul Kannauj din India "respiră" arome senzuale de santal, trandafiri, iasomie şi şofran. În pieţe se vând cutii sau vase sculptate în lemn de santal, podoabe lucrate cu migală, sticluţe cu esenţe. În interiorul templelor, preoţii pregătesc după reguli stricte chandan, un amestec obţinut din măcinarea foarte fină a lemnului de santal, înmuiat apoi cu apă şi pudră de şofran. Această pastă foarte aromată este folosită în cadrul ceremonialurilor religioase, hinduşii atingându-şi fruntea sau pieptul.
În Kannauj se află 10 mari ateliere în care, de generaţii întregi, lemnul de santal, adus din sudul Indiei, este transformat în ulei preţios, un ingredient important pentru fixarea aromelor din majoritatea parfumurilor din întreaga lume. 100.000 de oameni sunt angrenaţi în acest proces, aici obţinându-se 75% din întreaga cantitate de ulei de santal din India. Privind din această perspectivă, am putea spune că pentru industria parfumurilor din India, Kannauj este la fel de important precum Grasse, capitala parfumurilor franceze.
Tehnicile de obţinere nu s-au schimbat prea mult. Se foloseşte procedeul distilării în vase de cupru, muncitorii - numiţi dighaa - măcinând mai întâi foarte fin bucăţile de lemn. După ce sunt lăsate la înmuiat în alambic timp de două zile, se aprinde dedesubt un foc de lemne sau de cărbuni, iar vaporii aromaţi se condensează în vase speciale. Când distilarea trebuie oprită, muncitorii îmbracă pur şi simplu alambicul în cârpe umede. Simplu şi eficient.
Uleiul de santal, foarte pur (dacă puritatea suportă grade de comparaţie!), este fantastic de scump, producţia şi comercializarea sa fiind atent supravegheate de oficialităţile indiene. Nu trebuie uitat