PRECAUŢIE ● Încercaţi să consumaţi produse cât mai bine igienizate!
Alimentele care nu sunt spălate corespunzător pot fi extrem de nocive organismului nostru, mai ales dacă avem un sistem imunitar scăzut. Bolile care rezultă din această neglijenţă sunt fatale uneori.
PRECAUŢIE ● Încercaţi să consumaţi produse cât mai bine igienizate!
Alimentele care nu sunt spălate corespunzător pot fi extrem de nocive organismului nostru, mai ales dacă avem un sistem imunitar scăzut. Bolile care rezultă din această neglijenţă sunt fatale uneori.
Produsele alimentare care sunt infectate cu bacteria Listeria monocytogenes pot fi extrem de nocive pentru organismul uman, în special pentru cel al femeilor însărcinate, al nou-născuţilor şi al persoanelor cu vârste de peste 60 de ani, care au un sistem imunitar scăzut. La adulţii sănătoşi, boala este asemănătoare cu o viroză respiratorie. Alarmată de numărul de persoane tot mai mare care au de suferit de pe urma acestei bacterii, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), la cererea Comisiei Europene, a dat publicităţii un raport care conţine câteva sfaturi în ceea ce priveşte evitarea infestării cu această bacterie.
PROVENIENŢA. Listeria monocytogenes se găseşte cel mai frecvent în produsele gata preparate, adică cele scoase pe piaţă direct pentru consumul uman, fără a mai necesita trecerea printr-un proces de preparare, de eliminare sau de reducere a nivelului acceptabil de microorganisme. Dintre acestea enumerăm produsele din carne de pui, peşte, laptele nepasteurizat, brânza, fructele, legumele sau sandvişurile. De reţinut este că mâncărurile reîncălzite pot elimina orice bacterie existentă în alimente. Dacă acest lucru nu se poate, nu le consumaţi.
De apariţia acestei bacterii sunt legaţi direct factori ca tipul de ambalaj al p