Cu spice graţioase, înclinate în semn de umilinţă şi de ofrandă adusă omului, cu o eleganţă şi o frumuseţe discrete şi cu o personalitate fascinantă – fiind între graminee singura capabilă să crească în apă – orezul impresionează, înainte de toate, prin capacitatea extraordinară de a oferi hrana de fiecare zi unei mari părţi din populaţia globului.
Cel puţin două miliarde de oameni depind astăzi de orez, care constituie elementul esenţial al meselor zilnice. Dar ceea ce contează mai mult este faptul că orezul e un aliment complet, capabil să dea putere corpului şi să cureţe ţesuturile în profunzime.
Este o cereală cu mari virtuţi terapeutice, relevate încă din Antichitate. Se digeră uşor şi dezintoxică organismul, are o valoare nutritivă excepţională, conţine aminoacizi, în special lizine, într-o proporţie armonioasă şi echilibrată. Este, totodată, bogat în siliciu, unul dintre mineralele rare în alte alimente, dar indispensabil omului, căci are proprietatea de a fixa calciul şi magneziul în organism. Astfel, orezul contribuie la combaterea degenerescenţelor arterelor, pe care le păstrează suple. În cazul unor maladii grave, se recomandă susţinerea vitalităţii unei persoane adăugând în alimentaţie cremă de orez.
În mod obişnuit, noi alegem între orezul cu bob rotund, cu bob lung sau cel glutinos, cu bob mărunt. În Europa se cultivă relativ puţine specii de orez, îndeosebi în Italia şi Spania, chiar şi în România, pe o suprafaţă redusă. Însă în India sau în China, ţări recunoscute pentru cultura de orez, există mii de varietăţi distincte, prin culoare, formă, consistenţă. Încercând diferite tipuri de orez, putem distinge savori diferite, subtile, de la gustul dulceag al orezului cu bob rotund la cel puternic, plin, al orezului cu bobul lung. Orezul glutinos este ideal pentru hrana copiilor şi pentru prepararea deserturilor, dar se recomand