Scumpirea alimentelor şi deficitul de teren arabil determină Uniunea Europeană să-şi revizuiască sistemul de subvenţii pentru agricultură Dacă înainte fermierii primeau frecvent bani
Scumpirea alimentelor şi deficitul de teren arabil determină Uniunea Europeană să-şi revizuiască sistemul de subvenţii pentru agricultură
Dacă înainte fermierii primeau frecvent bani pentru a nu-şi cultiva terenurile, acum Bruxelles-ul vrea să încurajeze creşterea producţiei agricole.
Sistemul de subvenţii a fost conceput în momentul în care supraproducţia reprezenta un motiv de îngrijorare pentru oficialii europeni, care vroiau să evite prăbuşirea preţurilor la alimente.
Banii au ajuns la fermieri precum John şi Gitte Abrahamson, de exemplu, care primesc 1.500 dolari pe an de la Uniunea Europeană pentru a-şi închiria terenul de 37 de acri, din mediul rural danez, unui club de echitaţie, relatează "Wall Street Journal".
Această sumă provine din sprijinul anual de 75 miliarde de dolari pe care Uniunea Europeană îl dă conform unui plan menit să reducă surplusul de producţie.
Luna trecută, UE a suspendat reglementările care le cereau fermierilor să păstreze necultivate 10% din terenurile lor şi a modificat în creştere cotele care limitau cantitatea de lapte pe care fiecare ţară membră avea voie s-o producă.
Bruxelles-ul devine totodată mai ferm şi spune că ţările trebuie să ajungă la un consens pentru a reduce subvenţiile individuale şi pentru a folosi banii UE ca să găsească o soluţie de ieftinire a alimentelor.
Danemarca acordă anual 500.000 de dolari şcolilor de echitaţie, Marea Britanie cheltuieşte 800 de milioane de dolari pe proiecte de mediu, iar Polonia alocă anul acesta aproape 1 miliard de dolari pe programe de împădurire, toate în detrimentul suprafeţelor agricole arabile, scrie "Wall Street Journal".
Franţa, care va p