Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a declarat miercuri seara că poziţia fermă a ţării noastre a fost de apreciat în scandalul cărnii de cal etichetate ca fiind de vită şi a precizat că acest conflict a izbucnit într-un moment neprielnic, în care dezbaterea cu privire la imigranţi este din ce în ce mai aprinsă.
„În evaluarea mea, momentul de vârf în ce priveşte implicarea României a trecut. E riscant să ieşi să faci supoziţii fără să ai o bază, dar în momentul în care premierul României a ieşit şi a făcut declaraţii ferme: «Nu, problema nu este în România», în următoarele două ore eram inevitabil la CNN.“, a povestit el la Antena 3.
„Aş vrea să dau câteva elemente, poate ar putea prezenta interes. Subiectul a stârnit emoţie în Marea Britanie, pentru că există multă simpatie pentru cai, însă vreau să vă spun că aici se sacrifică aproximativ 8.000 de cai în abatoare. Aseară, poliţia britanică a închis un abator în Yorkshire pentru că a descoperit că vindeau carne de cal sub eticheta de carne de vită“, a explicat Jinga.
Ambasadorul României la Londra s-a arătat totuşi mulţumit, la fel ca şi ministrul Agriculturii, de faptul că autorităţile britanice nu s-au grăbit să acuze ţara noastră.
„În momentul în care ne-a fost clar că este o manipulare şi o încercare de a transfera răspunderea, reacţia noastră a fost imediată şi mesajul a fost clar, cu argumente. Carnea care pleacă din România este controlată, etichetată corect. Ministrul pentru Protecţia Mediului nu a acuzat niciodată România, a spus ca sunt suspiciuni şi se analizează“.
Jinga a mai afirmat că, în opinia sa, acest scandal a izbucnit într-un context care nu îi este favorabil României şi în care atenţia britanicilor era deja îndreptată asupra ţării noastre.
„Povestea cu carnea de cal vine pe un fond destul de sensibil, pe o iarnă destul de fierbinte. E o perioadă f