Sezonul cald afectează sănătatea celor mici, dar şi pe cea a adulţilor. Din cauza temperaturilor ridicate şi a activităţilor pe care le derulăm, specifice verii, cele mai întâlnite boli sunt toxiinfecţiile alimentare şi bolile diareice acute. Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea spun că alimentele păstrate în condiţii necorespunzătoare se degradează mult mai repede din cauza temperaturilor ridicate, aşa că reprezintă un factor de risc pentru sănătatea tuturor persoanelor, dar mai ales a copiilor.
Toxiinfecţia alimentară este provocată de alimentele care se degradează uşor, cum ar fi carnea, ouăle şi laptele, cele peri-sabile sau fructele şi legumele nespălate. De când au început să crească temperaturile exterioare, la spitalele din judeţ au ajuns mai multe persoane, care au fost diagnosticate cu această boală. Pentru a evita situaţiile neplăcute, specialiştii DSP recomandă vrâncenilor să urmeze câteva reguli de igienă, precum spălarea mâinilor cu apă şi săpun cât mai des şi obligatoriu înainte de prepararea alimentelor, spălarea alimentelor înainte de consum şi depozitarea corespunzătoare a acestora. „Toxiinfecţia alimentară se manifestă prin febră, stare general alterată, scaune diareice şi dureri abdominale. Pentru a preveni apariţia toxiinfecţiei alimentare este recomandată o igienă riguroasă, cu spălarea cât mai des a mâinilor cu apă şi săpun, spălarea alimentelor înainte de a fi consumate şi protejarea lor de insecte. În special muştele pot răspândi bacterii, de aceea este recomandat ca alimentele să fie acoperite şi spălate bine înainte de a fi consumate. Produsele alimentare care produc cel mai des toxiinfecţii alimentare sunt cremele, maionezele, conservele, carnea şi brânzeturile“, spun specialiştii DSP Vrancea.
Pentru a evita situaţiile mai puţin plăcute, medicii mai recomandă să verificăm cu atenţie şi termenul d