Renumit îndeosebi pentru conţinutul bogat în vitamina A, morcovul este un aliment-minune recomandat într-o multitudine de afecţiuni, printre care, icterul, ulcerul gastrointestinal, anemia, guta şi litiaza. Află ce alte beneficii mai au.
Remineralizant, tonic, reglator intestinal, depurativ, vermifug, cicatrizant... Acestea sunt numai câteva dintre proprietăţile terapeutice ale banalului morcov. Calităţile nutritive îi sunt conferite, pe lângă vitamina A şi caroten, şi de numeroase minerale din compoziţia sa (fier, calciu, sodiu, cupru , magneziu, mangan, sulf, cupru, brom). De asemenea, morcovul conţine daucarină, o substanţă cu efect puternic vasodilatator şi dextroză (zahărul din morcov).
Ţin astenia la distanţă
Stările de tristeţe şi de melancolie frecvent întâlnite la începutul primăverii pot fi combătute cu ajutorul unei cure de morcovi. Aceştia se pot consuma atât cruzi sau sub formă de suc, cât şi adăugaţi în supe.
De asemenea, morcovul este un remediu excelent în caz de afecţiuni pulmonare (tuberculoză, bronşită, astm), având rol expectorant. De ajutor poate fi şi în caz de arsuri, eczeme, pecingine, degerături, crăpături la nivelul călcâielor. Rezultate bune dă şi în tratamentul alternativ al aterosclerozei, infecţiilor intestinale, rahitism şi carii dentare. Totodată, ajută la eliminarea paraziţilor intestinali.
Combat diareea la copii
Morcovul ar trebui să fie nelipsit din alimentaţia celor mici, afirmă medicii. În general, cei mai mulţi părinţi le dau copiilor să roadă morcovi în perioada de creştere a dinţilor, deoarece înlesnesc ieşirea acestora. Însă morcovii constituie un aliment bine tolerat în diferite afecţiuni specifice perioadei copilăriei. Un exemplu în acest sens este diareea infantilă. În cartea „Tratamentul bolilor prin legume, fructe şi cereale”, doctorul Jean Valnet recomandă sugarilor