La Clinica de Dermato-Venerice (DV) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ajung zilnic între 8 şi12 persoane care suferă de alergo-dermii sau urticarii acute. Şeful secţiei, dr. Gheorghe Nicola a declarat că aceste afecţiuni au apărut fie din cauza unor medicamente, fie din cauza alimentelor netolerate de organism.
Dr. Nicola spune că urticariile sunt afecţiuni foarte des întâlnite şi că fiecare dintre noi poate suferi cel puţin o dată în viaţă de urticarie. Cauzele care conduc la această boală sunt unele medicamente şi alimente.
„Cele mai frecvente urticarii acute sunt cele alimentare. Ele pot apărea la toate categoriile de vârstă, însă vâstnicii cu colecistopatie fac cel mai des urticarie, dar şi cei cu probleme ale tubului digestiv. În general, însă, cazurile apar după ingerarea anumitor alimente, la câteva minute sau chiar la câteva zile după“ a declarat medicul.
„Deocamdată nu există o evidenţă a cazurilor sosite la secţie, dar por spune că zilnic am avut de-a face cu minim opt cazuri“ a precizat dr. Nicola. Produsele care au îmbolnăvit lumea sunt ciocolata, prăjiturile cu cremă făcută cu ou, îngheţata, dar şi alte alimente, precum laptele, untul, margarina, frişca, peştele şi mezelurile. Top 3 alimente periculoase
În 2009, a mai declarat şeful secţiei DV avem de-a face cu trei alimente care au îmbolnăvit cel mai mult constănţenii. Pe primul loc se află îngheţata, urmată de shaorma. „Oamenii au înţeles în sfârşit că trebuie să se ferească de shaorma. În plus, bâzâitul de muscă, inevitabil la unele unităţi de alimentaţie publică, a condus la complicarea urticariilor“.
Pe ultimul loc se regăseşte hamsia. „Ca să ajungă hamsia pe ultimul loc în top înseamnă că s-a mai adăugat ceva pe lângă potenţialul alergizant al peşteului şi anume uleiul refolosit. Foarte multe fast-food-uri folosesc uleiul ma