Odată cu răcirea vremii şi retragerea turiştilor iubitori de peisaje, soare,nuferi şi plajă în Delta Dunării îşi face apariţia o nouă specie:pescarul amator-profesionist.Îi recunoşti încă din parcarea din Tulcea unde descarcă din maşini zeci de bagaje,toate în culori de camuflaj, să nu-i simtă peştele nici de departe.Nu vorbesc mult şi privesc cu atenţie spre ceilalţi, ca nu cumva să le fure secretele,ruta spre El Dorado sau compoziţia mămăligii pentru crap.
Atmosfera este perfectă
Ionuţ din Iaşi merge în fiecare an la Crişan: „De patru ani mi-am ales această destinaţie de pescuit. Ne întâlnim în grupuri mari din toată ţara, practic ne organizăm astfel concediile încât să ne reunim cu toţii. Am găsit loc bun de peşte, gazda e OK, mâncarea OK, preţurile nu sunt piperate, atmosfera e perfectă. Am fost şi pe la Sulina, dar tot la Crişan este cel mai bine. Nu sunt pescar profesionist, sunt amator, dar vin mereu aici să mă simt bine. Vreau să mai vin anul acesta în toamnă şi la anu, prin februarie, când trage mai bine crapul”.
Patronii îşi freacă palmele
„Acest gen de turism. Pescarii care vin în fiecare an, asigură oarecum o stabilitate, ei vin sigur în fiecare an, în aceiaşi perioadă şi mai mult, fac cea mai bună propagandă acestor locuri,deltei.Anual vin cam 10.000 de pescari, în general din zona Ardealului, Bucureşti, dar şi de mai departe, Maramureş, Satu Mare,plus mulţi străini din Cehia,Ungaria“spune Silviu Gheorghe , reprezentantul ANTREC Tulcea.
În această perioadă preţurile sunt deja mai scăzute cu 15-20%.
„E in jur de 80 de lei o cameră dublă în zona Crişan, o masă de prânz sau cina costă cam 25 de lei , o barcă cu motor se închiriază cu un milion jumate pe zi, la trei patru inşi vine destul de puţin, în plus multe pensiuni îşi iau clienţii de la Tulcea, ca să nu mai stea după mijloacele clasice de transport“ mai spune S