Scandalurile alimentare nu au inceput cu laptele chinezesc cu melamina si nici cu carnea de cal, bastinasa sau nu. In lume, au existat nenumarate momente cand, auzind ce grozavii erau destinate farfuriei, oamenii mai ca au fost tentati sa tina regim de slabire de nevoie.
Listverse aminteste cateva astfel de exemple de scandaluri alimentare, reiterand ideea ca nimic nu e mai important decat sa stii ce pui pe masa, pentru tine si ai tai.
Carnea care straluceste in intuneric
In 2005, australienii erau alarmati de un fenomen foarte straniu, pe care il intalneau in propriul frigider. Bucatile lor de carne de porc, destinate fripturii din weekend, deveneau mai luminoase decat becurile din frigider. Carnea pur si simplu stralucea in intuneric.
Oamenii s-au panicat, mergand atat de departe incat au suspectat ca materia prima pentru friptura era radioactiva. In cele din urma a iesit la iveala faptul ca de vina era o simpla bacterie, de altfel inofensiva. Totusi, chiar si in acest conditii, carnea nu era indeajuns de buna pentru a fi consumata.
Bacteria vinovata de stralucirea neobisnuita a carnii era Pseudomonas fluorescens. Aceasta apare cand carnea nu este stocata corespunzator, la o temperatura potrivita, ceea ce duce cu gandul la faptul ca, probabil, este infestata si cu alte bacterii, departe de a fi inofensive.
Faina si noroi, pe post de piper
China e sursa multor scandaluri alimentare. Cand o tara are atatea guri de hranit, nu e o surpriza ca producatorii sunt tentati sa devina creativi. Un astfel de exemplu vine din provincia Guandong, unde, intr-o piata, pe post de piper negru se vindea pur si simplu noroi, cel alb fiind realizat din faina.
Ce-au avut de spus vanzatorii? Care ar fi problema, din moment ce marfa nu ucide pe nimeni?
Apa cu zahar pe post de suc de mer