Uneori, explicaţia pentru starea ta permanentă de oboseală este cât se poate de simplă şi o poţi găsi în farfurie. Poţi să dormi oricât şi să fii într-un concediu continuu, dacă nu te hrăneşti cu alimente care să te energizeze pe termen lung, nu vei reuşi să ieşi din starea de moleşeală.
„Organismul nostru se bazează pe energia şi pe substanţele nutritive pe care i le oferim prin hrană, aşadar, ceea ce mănânci – dar şi cum şi când mănânci – fie te secătuieşte de energie, fie îţi oferă combustibilul pentru a rezista fără probleme solicitărilor de peste zi“, explică profesorul Jennifer Sacheck, de la Scoala de Ştiinţă a Alimentaţiei „Friedman“ din cadrul Universităţii Tufts, SUA. Chiar şi persoanele extrem de interesate să mănânce sănătos pot face mici greşeli în acest sens, spune specialista.
1. Trece prea mult timp între mese
Soluţia: Ia gustări dese.
Atunci când trec mai mult de două ore fără să mănânci, glicemia scade şi, evident, odată cu ea, şi energia ta.
Explicaţia: Mâncarea alimentează organismul cu glucoză, un zahar care ajunge în sânge. celulele folosesc glucoza pentru a produce principalul transportator de energie al corpului, şi anume adenozintrifosfat (ATP). Creierul are nevoie de această substanţă, la fel şi muşchii, de altfel, fiecare celulă a corpului are nevoie de ea.
Dar în momentul în care glicemia scade, celulele nu mai au materia primă pentru a produce ATP. Consecinţa: toate procesele organismului sunt încetinite. Devii obosit, înfometat, irascibil şi ţi-e greu să te concentrezi.
Ronţăie ceva la fiecare două ore pentru a-ţi menţine constant nivelul zahărului în sânge. De asemenea, este foarte important să mănânci ceva în interval de o oră după ce te-ai trezit, fiindcă în această perioadă a zilei ai cea mai mică glicemie.
2. Micul dejun conţine prea multă făină albă
Soluţia: Include fibrele solu