Migdalele conţin cantităţi importante de grăsimi şi de minerale, printre care magneziu, calciu, cupru şi fier, dar sunt bogate şi în vitamine: A, E, B1, B2 şi PP.
„Dintre toate oleaginoasele, migdalele dulci conţin cel mai mult calciu", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Deoarece în compoziţia migdalelor dulci există şi acizi oxalici, care îngreunează asimilarea mineralelor, aceste fructe trebuie să se consume în combinaţie cu alimente bogate în vitamina C.
Migdalele dulci conţin aproape la fel de mult acid oleic ca şi uleiul de măsline. De aceea, se recomandă persoanelor cu probleme cardiovasculare. Mai mult, migdalele contribuie la buna funcţionare a creierului.
Reţeta săptămânii
Ficăţei cu sos de migdale
Timp de preparare: 60 de minute
Calorii: 220/porţia
Ingrediente: 1 kg de ficăţei, 100 g de migdale, o lingură de esenţă de migdale, 150 ml de ulei de măsline, o lămâie, o ceapă, o lingură de cimbru şi o lingură de miere.
Preparare: Ficăţeii se pun într-o tavă cu 400 ml de apă şi două linguri de ulei de măsline. Tava se ţine în cuptor timp de 30 de minute. Separat, se prepară sosul din migdalele măcinate, ceapa tocată, coaja rasă de la o lămâie şi sucul acesteia, esenţa de migdale, mierea, 200 ml de apă şi 4 linguri de ulei. Toate se fierb, la foc potrivit, 1o minute. Când ficăţeii sunt gata, adăugăm sosul.