Chiar dacă de la an la an apar multe noutăţi în domeniu, din lipsă de bani, cei mai mulţi români se văd nevoiţi să rămână fideli grătarului pe cărbune. Până când vom avea o lege a picnicului, pasionaţii vor frige ceafa de porc în aer liber după bunul plac, mai mult de dragul petrecerii decât al mâncării, spun sociologii.
Răzvan M. are 29 de ani şi e unul dintre sutele de mii de români care se află, în această perioadă, în plin sezon de „ieşire de grătar". Spune că aşa cum iese, iarna, la o pizza şi-o bere, sâmbătă de sâmbătă, la fel i-a intrat în obişnuinţă să meargă la iarbă verde, vara, la un grătar şi-o bere.
„Nici nu ştiu de când practic acest «sport», e ca şi cum m-am născut cu el în sânge; merg la grătar de când eram atât de mic încât alor mei le era teamă să mă lase să mă apropii de foc", povesteşte tânărul.
Locuieşte în Corbeanca, la câţiva kilometri de Bucureşti. Rareori face grătarul acasă, cu prietenii. În sezonul primăvară-vară, weekend de weekend, se pregăteşte special pentru ieşiri.
Pentru că are pădurea aproape, Răzvan alege mai mereu varianta de a merge la iarbă verde cu prietenii, cu mititeii, cu ceafa de porc bine condimentată, cu berea şi cu mingea de fotbal.
„Plecăm, după caz, sâmbăta sau duminica dimineaţa şi ne întoarcem seara, iar ziua la grătar ne încarcă bateriile pentru o săptămână întreagă. Nu ne ducem ca să ascultăm manele, să mâncăm seminţe şi să lăsăm gunoaie în urmă, ci ca să fim împreună, să mâncăm ceva şi să facem mişcare", spune tânărul. „Când nu ne permite vremea, stăm acasă şi facem grătarul în curte. Oricum ar fi, pe timpul verii nu renunţ la grătar decât atunci când plec în concediu în afara ţării", adaugă acesta.
Pe cărbune, că-i mai ieftin
Ca majoritatea românilor, şi Răzvan este posesor de grătar pe cărbune. Potrivit reprezentanţilor firmelor de profil, în materie de