Sucul de roşii accelerează eliminarea alcoolului din organism. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă japonezi, care su studiat timp de mai mulţi ani efectele consumului de fructe şi legume asupra metabolismului alcoolului.
Datele acestei cercetări au fost prezentate la un congres al Societăţii japoneze de nutriţie, scrie Agerpres.
Constatările observate pe parcursul cercetării sunt unele destul de surprinzătoare. În cadrul unuia din experiemente s-a măsurat evoluţia alcoolemiei în cadrul unui grup de voluntari, cărora li s-a dat să bea 50 centilitri de apă plată şi 10 centilitri de shochu, o băutură alcoolică locală cu un conţinut de alcool de 25%. După câteva zile, participanţii la studiu au primit aceeaşi cantitate de shochu, însoţită însă de 50 centilitri de suc de roşii.
Astfel, s-a constatat că, în cazul sucului de roşii, alcoolemia din sânge a scăzut cu 30% mult mai repede. În medie, alcoolul din organism dispare total după cinci ore cu apă şi după patru ore cu suc de roşii, mai arată datele cercetării.
Viteza de eliminare a alcoolului de către ficat este în principiu constantă şi proprie fiecărui individ, reperul fiind de 0,15 grame pe litru de sânge şi pe oră.
În cadrul unui alt experiment, specialiştii au injectat unor şoareci molecule specifice sucului de roşii, precum şi o cantitate mică de alcool, constatând că activitatea unor enzime cheie produse de ficat s-a accentuat, accelerând eliminarea alcoolului din organismul cobailor.
Sucul de roşii accelerează eliminarea alcoolului din organism. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă japonezi, care su studiat timp de mai mulţi ani efectele consumului de fructe şi legume asupra metabolismului alcoolului.
Datele acestei cercetări au fost prezentate la un congres al Societăţii japoneze de nutriţie, scrie Agerpres.
Constatările observate pe