Parlamentarii europeni au respins ieri propunerea de etichetare a alimentelor după un sistem codificat de culori, de tip semafor, cu ajutorul căruia consumatorii ar fi putut identifica nivelurile de grăsimi, zahăr şi sare din produse, dar au votat includerea obligatorie a ţării de provenienţă pe eticheta produsului.
Prin folosirea unui sistem de etichetare pe bază de culori, respectiv roşu, portocaliu şi verde, s-ar fi putut identifica dacă nivelurile principalilor nutrienţi, grăsimi, grăsimi saturate, zahăr şi sare, sunt ridicate, medii sau scăzute. Acest sistem codificat de culori ar fi urmat să completeze informaţiile privind dozele zilnice recomandate existente deja pe etichetele produselor alimentare şi care sunt agreate de industria alimentară.
Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară din Parlamentul European a supus la vot o propunere a Comisiei Europene de îmbunătăţire a actualelor norme privind etichetarea produselor alimentare. Eurodeputaţii au acceptat propunerile privind afişarea obligatorie pe eticheta din faţă a ambalajului a indicatorilor importanţi precum aportul energetic, grăsimi, carbohidraţi, zahăr şi sare, adăugand pe lista indicatorilor obligatorii şi proteinele, fibrele şi grăsimile hidrogenate.
De asemenea, afişarea aportului energetic al produselor a fost definit ca fiind o informaţie esenţială pentru consumatori, de aceea s-a solicitat etichetarea sa.
Documentul va fi supus votului în plen, în luna mai, iar organizaţiile de consumatori care s-au exprimat în favoarea sistemului de codificare colorată a etichetelor speră ca până atunci eurodeputaţii să se răzgândească.