Peste jumătate din americanii care au suferit un atac de cord mănâncă în continuare la fast food, la doar şase luni după accident, arată un studiu publicat în Revista Americană de Cardiologie. 36% din cei 2.500 de pacienţi care au participat la studiul Universităţii din Kansas au recunoscut, pe când încă se aflau internaţi pentru problemele cardiace, că obişnuiau să consume frecvent produse de tip fast food, în luna dinaintea atacului de cord. "Frecvent" înseamnă mai mult de o dată pe săptămână. După o jumătate de an, 20% din cardiaci încă mai mâncau la fast food, în special tinerii, bărbaţii care lucrează mult şi pacienţii mai puţin educaţi, se arată în studiu. În schimb, pacienţii mai în vârstă, precum şi cei care au trecut printr-un bypass, au renunţat la mâncarea nesănătoasă. Rezultatele surprind, în condiţiile în care 9 din 10 participanţi la studiu au fost consiliaţi, înaintea externării, cu privire lariscurile unei alimentaţii nesănătoase. În apărarea lor, restaurantele fast food susţin că nu servesc doar mâncare nesănătoasă, cum ar fi cartofii prăjiţi şi hamburgerii. "Problema e că, din momentul internării, pacienţii asimilează atât de multe informaţii legate de problemele lor, încât nici nu le bagă în seamă pe cele legate de meniul lor", spune John Spertus, cel care a condus studiul. Statele Unite ale Americii reprezintă ţara cu cei mai mulţi obezi din lume (26,6% din populaţie, conform unei cercetăridin 2007). Însă nici britanicii nu stau mult mai bine.Ministerul american al Sănătăţii va obliga toate restaurantele fast food să afişeze pe meniuri numărul de calorii, precum şi cantitatea de grăsimi, sodiu şi alte informaţii nutriţionale ale alimentelor.(Mihai Schiau) Peste jumătate din americanii care au suferit un atac de cord mănâncă în continuare la fast food, la doar şase luni după accident, arată un studiu publicat în Revista Americană de Cardiologie. 36