Bacteriologul britanic Hugh Pennington a avertizat recent că, din punctul de vedere al răspândirii infecţiilor, salata verde din magazine este chiar mai periculoasă decât hamburgerii, scrie The Telegraph.
Potrivit acestuia, legumele ambalate în pungi, vândute ca produse “gata pentru consum”, ar putea reprezenta un pericol pentru sănătate din cauza bacteriilor pe care le pot ascunde.
În acest sens, Pennington a oferit exemplul focarului cu Cryptosporidium, apărut în Marea Britanie şi Scoţia în urma consumului de salată verde şi care a afectat circa 300 de persoane.
De asemenea, bacteriologul a amintit şi de situaţia apărută în SUA anul trecut, când Dole, unul dintre cei mai mari producători şi comercianţi de fructe şi legume proaspete, a retras de la vânzare mari cantităţi de salată verde tăiată, ambalată în punci de plastic, după ce Departamentul de Sănătate Publică a descoperit eşantioane de produse cu bacterii Listeria.
„În general, este mai sigur să mănânci un burger decât salata care îl însoţeşte”, a spus acesta, precizând că bacteriile ajung direct din sol pe legumele cu frunze, iar unii agenţi patogeni pot fi distruşi doar prin metode speciale, şi nu prin simpla spălare cu apă.
„În ciuda recentului scandal al cărnii de cal, dar şi a altora, carnea respectivă a trecut prin procese riguroase de verificare a calităţii. În cazul salatei nu există aceeaşi rigoare. Legumele pot fi consumate în siguranţă doar după ce sunt gătite, iar asta, evident, nu poţi face cu salata”, a mai spus el, arătân că riscul infecţiei cu cryptosporidium, salmonella sau listeria este unul real.
“Sfătuiesc pe toată lumea să spele cu atenţie salata, chiar dacă pe ambalaj scrie că a fost deja spălată şi că poate fi consumată direct”, a încheiat specialistul.
Hugh Pennington, profesor emerit la Universitatea Universitatea Aberdeen (Scoţia) s-a oc