Alimentaţia bazată pe fructe, pe legume şi pe cereale şi practicarea unei forme de mişcare menţin fermitatea pielii. Celulita apare mai des la femei decât la bărbaţi din cauza numărului mare de celule adipoase. Adipocitele pot ajunge la un volum de 60 de ori mai mare decât cel normal.
Celulita este o inflamaţie a ţesutului adipos subcutanat care se află între muşchi şi piele.
„Ţesutul subcutanat nu arde grăsimile în exces şi nici nu elimină apa. Astfel, se declanşează un proces inflamator, iar numărul adipocitelor creşte şi totodată acestea se şi deformează, iar pielea îşi pierde elasticitatea", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, în al doilea volum al cărţii „Şi noi ce mai mâncăm... ca să slăbim?".
Potrivit specialiştilor, celulita nu afectează doar persoanele supraponderale, ci şi pe cele care nu au probleme cu greutatea. Pentru a verifica dacă există celulită, se poate face un test simplu acasă, care presupune pişcarea ţesutului de pe coapse, de exemplu, cu două degete. Dacă se formează o serie de adâncituri înseamnă că s-a instalat celulita.
În general, vinovat de apariţia ei este factorul genetic, deoarece ADN-ul influenţează numărul de celule adipoase de pe fese, coapse şi de pe abdomen, adică din zonele în care celulita apare cel mai frecvent. Însă, în cele mai multe cazuri, factorii declanşatori sunt sedentarismul, fumatul, dieta bogată în grăsimi „rele", stresul, tulburările hormonale şi diferite boli, precum diabetul.
Alimente în funcţie de constituţie
Alimentaţia joacă un rol important în apariţia celulitei şi, de aceea, se recomandă o dietă hipocalorică, dar echilibrată din punct de vedere nutriţional. De asemenea, un aspect deosebit de important de care este bine să se ţină cont în alcătuirea dietei anticelulitice este şi constituţia corpului.
F