„Mai întâi a fost apă", aşa începe Ghidul de Consum al Băuturilor, întocmit de cercetătorii de la Universitatea Harvard din SUA. După ce au analizat fiecare băutură consumată de omul modern, oamenii de ştiinţă ne arată „ce şi cât trebuie să bem", pentru a ne feri de diversele afecţiuni favorizate de lichide.
O echipă de cercetători de la Şcoala de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Harvard din SUA a investigat conţinutul şi efectele fiecărui lichid din regimul alimentar al omului moderm.
Cercetătorii au clasificat băuturile în şase categorii, în funcţie de nutrienţii furnizaţi organismului, de aportul caloric, precum şi de posibilele efecte negative pe care le pot avea asupra sănătăţii.
Apa
În cursa pentru cel mai sănătos lichid a fost de neegalat apa. Ea „oferă organismului tot ce are nevoie. Contribuie atât la refacerea fluidelor pierdute în procesul de metabolizare, cât şi la respiraţie. Cu ajutorul apei sunt eliminate reziduurile toxice din corp, oferind hidratare fără niciun aport caloric.
Deshidratarea poate avea urmări grave
Cafeaua şi ceaiul
Pe locul doi s-au clasat ceaiul şi cafeaua. După apă, ele sunt lichidele consumate cel mai frecvent pe planetă. Dacă nu le îndulcim cu miere sau zahăr, sunt non-calorice, însă oferă organismului antioxidanţi, flavonoide şi o mulţime de alte substante active benefice sănătăţii. Totuşi, consumul trebuie să se limiteze la trei-patru ceşti de cafea sau ceai pe zi, potrivit cercetătorilor de la Harvard.
Cum se prepară şi cum se bea corect ceaiul
Băuturile pe bază de lapte
Următoarea categorie conţine băuturile degresate, pe bază de lapte. Ele oferă o sursă excepţională de vitamina D şi calciu. Băuturile cu lapte de soia sunt chiar mai bogate în astfel substanţe decât cele preparate cu lapte de vacă. Oamenii de ştiinţă atrag atenţia că acestea trebuie să conţină