După ce a muncit la o fabrică de împletit coşuri, bihoreanul Liviu Negrescu şi-a dezvoltat o reţea prin care livrează săptămânal coşuri cu produse bio pentru 20 de familii din Oradea.
20 de familii din Oradea s-au asigurat, printr-un contract, că vor avea la masă legume bio, proaspete, crescute ca în grădina bunicilor. Din această privară nu este săptămână în care legumele cultivate fără în produse chimice să nu ajungă la familiile înscrise în program.
Liviu Negrescu (38 de ani) este singurul bihorean care a încheiat un parteneriat reciproc avantajos. A intrat într-un program-pilot al Asociaţiei pentru Susţinerea Agriculturii Tărăneşti (ASAT) şi, împreună cu familia, munceşte la propria afacere.
Atunci când i s-a propus să intre în programul celor de la ASAT a răspuns afirmativ, mai ales că iubeşte agricultura. „Cultivam legume şi înainte, dar acum e altceva. Ştiu că trebuie să obţin produse de calitate, produse de care familiile care mi-au acordat încredere să fie mulţumite“, ne-a mărturisit Liviu.
Calculul preţului, o inovaţie
Vinete, dovlecei, roşii, gogoşari, ardei, morcovi, fasole, mazăre, ţelină, castraveţi, verdeţuri sau cartofi. Mai bine zis, toate legumele de sezon sunt cultivate pe aproximativ un hectar de către Liviu Negrescu.
Mecanismul de calcul al preţului este una dintre inovaţiile notabile ale acestui sistem, care face parte dintr-o familie răspândită în toată lumea, în ţări precum Franţa, Germania, SUA sau Japonia.
Preţul nu mai are referinţa cerere şi ofertă, ci este gândit mai aproape de ideea unui raport de echilibru între costurile de producţie în regim de agricultură naturală, o plată echitabilă pentru munca micului producător agricol şi reducerea costurilor indirecte. Pe de altă parte, relaţia directă între consumatorii-parteneri şi producător înseamnă că toţi banii plătiţi ajung la micul