Inflaţie l Stabilitatea cursului şi scăderea consumului au tras în jos preţurile de pe rafturi
Pentru prima dată în ultimul an România a avut deflaţie în iulie, adică preţurile, în medie, au scăzut. Preţurile de consum au scăzut luna trecută faţă de iunie cu 0,07%, în special datorită ieftinirii mâncării cu circa 0,5%, inflaţia anuală coborând astfel la 5,06%. Cea mai recentă dată când România a avut deflaţie a fost august 2008, când indicele preţurilor de consum a dat înapoi cu 0,09%. Inflaţia a scăzut în iulie pentru a cincea lună consecutiv.
În topul ieftinirii s-a aflat mâncarea, produsele alimentare fiind, în medie, mai ieftine cu 0,5% în iulie faţă de luna precedentă. Cele mai importante reduceri de preţ s-au înregistrat la legume, de 3,38%, şi la ulei comestibil, de 2,74%. În timp ce mâncarea s-a ieftinit, bunurile nealimentare au continuat să se scumpească, cu 0,14%. Cele mai importante scumpiri s-au înregistrat însă la capitolul servicii, de 0,32% în medie, în principal datorită utilităţilor, care au fost cu 1,41% mai scumpe în iulie faţă de luna precedentă.
Economiştii avertizează însă că aceste ieftiniri deşi ajută populaţia nu au o cauză „sănătoasă”. Ei susţin că în momentul de faţă reducerile de preţ au ca motiv principal scăderea consumului, respectiv că pentru a vinde comercianţii sunt nevoiţi să taie din preţ. În mod normal, scăderea inflaţiei ar trebui să se bazeze pe creşterea productivităţii, respectiv pe posibilitatea de a produce bunuri şi servicii mai ieftine la costuri similare sau mai mici. Banca Naţională a României a anunţat o ţintă a inflaţiei de 3,5% plus minus un punct procentual, majoritatea analiştilor considerând că ţinta va fi respectată. Inflaţia anuală a scăzut în continuu în ultimele cinci luni, ajutată atât de scăderea consumului cât şi de stabilizarea cursului de schimb. În primele luni din 2009 inflaţia în cr