În ciuda salariilor tot mai mici oferite, mulţi români muncesc în agricultură. Acum trei ani, angajatorii le ofereau sezonierilor 50 de euro pe zi. Anul acesta, oferta este şi sub 36 de euro pentru o zi la cules de căpşuni.
Şi în acest an, firmele spaniole au venit în România pentru a selecta muncitori pentru plantaţiile de căpşuni. Deşi au fost oferite mai puţine joburi faţă de anii trecuţi, iar salariile au fost considerabil mai mici, mii de români s-au înghesuit la preselecţii.
Firma Bionest a angajat în această primăvară 1.500 de români pentru culesul căpşunilor pe plantaţiile din regiunea Huelva, provincia Andaluzia. În condiţiile actualei crize economice, salariile oferite, de 36 de euro pe zi, au rămas atrăgătoare pentru mulţi compatrioţi. De foarte multe ori însă, cei care sunt recrutaţi de firmele spaniole nu se interesează îndeajuns despre condiţiile oferite în Spania.
Mulţi români consideră că cei 36 de euro pe zi promişi sunt „bani mulţi". Pentru mulţi, suma este de câteva ori mai mare decât ceea ce pot câştiga în ţară. Plecaţi de acasă cu multe speranţe, mulţi sezonieri descoperă în Spania că pentru cei 36 de euro trebuie să muncească uneori până la epuizare.
Normă de 50 de lădiţe
Pe plantaţiile din Huelva, ziua de lucru începe de obicei la ora 7.00 şi se termină la ora 15.30, perioadă în care un culegător trebuie să realizeze o normă de cel puţin 50 de lădiţe sau găleţi cu căpşuni, pentru a primi în totalitate cei 36 de euro. Ca să realizeze norma de lădiţe, culegătorul trebuie să stea aplecat aproape tot timpul, să culeagă manual fiecare fruct în parte şi să-l selecteze, deoarece căpşunile se depozitează în funcţie de categorii.
„Trebuie să fim foarte atenţi cum sortăm căpşunile. Dacă găsesc într-o ladă cu fructe mari o căpşună din altă categorie, nu-ţi pontează lădiţa", explică Maria Berciu (38 de ani), din judeţul O