Rareori mi-a fost dat să citesc cu atâta plăcere şi interes o carte despre lumea bucatelor şi a bucătarilor*). În mare măsură nu am nicio îndoială că totul se datorează autorului, Anthony Bourdain, un celebru şi controversat chef. Cine e Anthony Michael Bourdain? S-a născut în 1956 în America, este absolvent al C.I.A., care nu înseamnă doar agenţia de spioni, ci şi Culinary Institute of America.
Autor a cel puţin două romane de succes, e mai cunoscut prin cartea de faţă, care dezvăluie secretele meseriei de chef în marile restaurante ale lumii. E şi un om de televiziune, a fost gazda câtorva emisiuni celebre. Din unele, noi, românii, am ieşit cam şifonaţi. Pentru emisiunea sa tv "No Reservations", difuzată de Travel Channel, a călătorit prin mai multe ţări, inclusiv în România, în 2008 (foto 2). Ministerul de atunci al Turismului, condus la acea vreme de liberalul Ovidiu Ioan Silaghi, a pus la cale mai multe "evenimente" care să facă bine imaginii ţării şi pe care Bourdain urma să le folosească în documentarul său. Autorităţile române au cheltuit 20.000 de dolari cu emisiunea lui Bourdain, i-au făcut reduceri de şedere ş.a. Dar, în final, filmul a cuprins o serie de ironii usturătoare la adresa diverselor locuri şi obiceiuri cu care echipa lui Bourdain a avut de-a face în România. Mai mult, a spus că nu s-ar întoarce aici, nu din cauza mâncării, ci din cauza birocraţiei. Dar experienţa aceasta nu are nicio legătură cu cartea acum tradusă de Victoria Books, carte din 2000, publicată cam pe toate meridianele.
Este "povestea din spatele celor 25 de ani de succese şi greşeli în industria culinară". Din care cititorul află nespus de multe secrete despre gastronomie, începând cu treptele ierarhiei : spălător de vase, ajutor de bucătar, friturier, grillardin, saucier, sous-chef şi chef; despre cotoloanele întunecate din pântecele restaurantelor;. "Nu sunt un