Deşi cotat la bursa celor mai bogaţi oameni din Marea Britanie, Jamie Oliver, 34 de ani, face parte dintre cei care nu pun banii la ciorap. Una dintre investiţiile sale se află în proiecte sociale de genul celui intitulat "Fifteen". Fifteen este un lanţ de restaurante în care se face şcoală. O şcoală de "chefs" care să-i servească, într-o zi (cum s-a şi întâmplat, anul acesta) pe Barack Obama şi pe Angela Merkel. Cursurile acestei şcoli, destinate în special tinerilor proveniţi din familii defavorizate, sunt extrem de simple şi, mai ales, au un pronunţat caracter practic. 15 ucenici învaţă "legile lui Jamie" de pe o carte cu sfaturi pentru "a deveni un bucătar mai bun".
BIBLIA LUI JAMIE
În "Să gătim cu Jamie", carte apărută în 2007, în traducere, la Editura Curtea Veche, avem o imagine destul de corectă a bibliei gastronomice a celui supranumit "The Naked Chef". Sau bucătarul dezbrăcat... de secrete, evident. "Indiferent dacă aţi mai gătit sau sunteţi un novice în acest domeniu, vreau să vă ofer o fărâmă din cursul nostru de bucătărie de la Fifteeen" - scrie Jamie în prefaţă. Ce cuprinde cartea lui Jamie? O serie de reţete extraordinare, care surprind, în primul rând, prin simplitate.
Jamie apelează, ca de obicei, la ingrediente uşor de găsit şi relativ puţine. De altfel, este visul lui să poată învăţa lumea să gătească cu numai două elemente de bază. Iată un exemplu: "Dacă aveţi un muşchi frumos de vită, puteţi să-l fierbeţi la foc mic, cu capac, timp de şapte-opt ore sau peste noapte; dimineaţa, carnea va fi puţin crocantă deasupra, moale în interior şi va avea o aromă intensă, extraordinară - chiar înainte de a adăuga alte ingrediente".
HRANA PENTRU VIITOR
Teoria lui Jamie este că astăzi, spre deosebire de anii '50, oamenii dau mai puţină importanţă la ceea ce înghit în fiecare zi. Dacă e vorba de carne, nu le pas