DICTIONAR GASTRONOMIC SIMONA CHIRIAC
Maslinele sunt fructe comestibile, de culoare brun-verzuie, extrem de bogate in ulei. Legenda spune ca, in vremurile de demult, s-a iscat in Olimp o cearta intre zei. Toata sfada a pornit de la un oras nou-construit, chiar in Tara Aticii. Obiceiul de atunci cerea ca fiecare oras sa aiba cate un ocrotitor, din randul zeilor, ca semn al prosperitatii. Pentru a-i atrage pe locuitori de partea sa, Poseidon, zeul marilor, a lovit cu tridentul intr-o piatra ivindu-se un cal salbatic si un izvor cu apa sarata, ca cea a marilor. Atena, zeita intelepciunii, si-a indreptat lancea spre pamant si a iesit la suprafata un vlastar, care a crescut iute, transformandu-se intr-un copac cu frunze mladioase si argintii. Printre frunze ieseau la iveala fructe verzui. Aceste fructe nu erau altceva decat masline.
Poseidon le oferea bogatia obtinuta prin lupte si calatorii pe mare. Atena le oferea si ea bogatia, dobandita insa pe timp de pace, prin agricultura, arta si mestesugarit. Barbatii ar fi ales fara sovaire calatoriile pe mare si luptele, femeile insa doreau pace si sa-si aiba barbatii langa ele. Castig de cauza au avut acestea din urma, fiind mult mai numeroase. Asa ca, maslinele ascund in esenta lor o mare bogatie, iar gustul lor este o aventura. Nu degeaba le-a ales zeita intelepciunii ca sa-i farmece pe locuitori. Si ca sa nu uit, cetatea nou-construita s-a numit de atunci Atena.
LIPIE CU CEAPA SI MASLINE
INGREDIENTE: o lipie, 3 cepe, 100 gr masline, o lingura cu stafide, ulei, sare, piper
PREPARARE: Ceapa se curata, se taie solzisori si se caleste in ulei incins. Se scurge foarte bine. Pe o lipie se asaza ceapa calita, stafidele si maslinele curatate de samburi. Lipia se inveleste in folie de aluminiu si se pune pe gratar timp de 5-10 minute, pana se patrunde.
SalatA orientalA