Parlamentarul european Iuliu Winkler susţine că reducerea TVA la produsele de panificaţie de la 24 la sută la 9 la sută nu va duce la scăderea preţului pâinii, astfel că nu va avea vreun efect în plan social, adăugând că este posibil ca anul viitor să se renunţe la această valoare a TVA.
Parlamentarul european Iuliu Winkler a declarat, joi, la Deva, într-o conferinţă de presă, că în România reducerea TVA la produsele de panificaţie de la 24 la sută la 9 la sută nu va duce la scăderea preţului pâinii, astfel că nu va avea vreun efect în plan social.
"Avem o politică fiscală haotică. Un exemplu este reducerea TVA la pâine, care este o decizie politică. De altfel, s-a şi declarat acest lucru, vorbindu-se de promisiunile electorale. Eu zic că mai bine se ocupau de alte promisiuni, cum ar fi finalizarea măcar a uneia dintre autostrăzi. (...) Ştiu că reducerea TVA la pâine este obsesia unuia dintre partidele aflate acum la guvernare, însă, din păcate, această decizie nu are nicio legătură cu o politică fiscală coerentă. (...) Introducerea TVA de 9 la sută la produsele de panificaţie ar fi un lucru bun dacă s-ar traduce prin ieftinirea pânii, însă acest lucru nu se va întâmpla”, a spus Winkler.
Potrivit acestuia, pâinea reprezintă 6,73 la sută din coşul de consum al unei familii, iar dacă, prin reducerea TVA, acest produs s-ar şi ieftini, atunci acest lucru ar însemna o creştere de 0,8 la sută a puterii de cumpărare, cu acelaşi procent urmând să scadă şi inflaţia.
"Preţul de vânzare al pâinii nu va scădea, lucru care a fost admis atât de producătorii din industria de panificaţie, cât şi de responsabilii din Ministerul Agriculturii”, a afirmat Iuliu Winkler, care şi-a exprimat îndoiala în ceea ce priveşte aşteptările guvernanţilor în privinţa ”conformării voluntare a actorilor din această industrie", care, datorită scăderii TVA la 9%, ar renunţa