Apropierea Ignatului îi face pe medicii veterinari să atragă din nou atenţia cu privire la cazurile de trichineloză la porcii sacrificaţi.
Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bistriţa-Năsăud a înregistrat, în această lună, şase cazuri de trichineloză la porcii sacrificaţi în gospodăriile din mediul rural şi urban, într-una dintre situaţii carnea ajungând chiar să fie consumată de către proprietarii animalului, potrivit Agerpres. Trei dintre cazurile de trichineloză au fost depistate la porci sacrificaţi în oraşul Sângeorz-Băi, două în satul Chintelnic şi unul în comuna Şanţ.
În cazul unei familii din Chintelnic, carnea infestată cu parazitul Trichinella spiralis a apucat să fie consumată de către familie, însă nu s-au înregistrat îmbolnăviri în rândul acestor persoane, fiind aplicat imediat tratamentul preventiv.
Reprezentanţii ANSVSA sfătuiesc populaţia să fie atentă de unde cumpără carnea de porc, să o ducă la examen trichineloscopic dacă nu-i cunosc sursa sau dacă animalul este crescut şi sacrificat în gospodăriile proprii. Mai mult, prepararea acesteia trebuie făcută cu atenţie pentru a evita îmbolnăvirea cu trichineloză.
Pentru a preveni îmbolnăvirea populaţiei consumatoare de carne şi preparate derivate, după sacrificarea porcilor, proprietarul sau consumatorul au obligația să solicite medicului veterinar: verificarea stării de sănătate a animalului înainte de sacrificare, asomarea porcului înaintea sacrificării, consultanţa privind prelevarea probelor după sacrificare şi analizele ce trebuie făcute, examinarea clinică a cărnii, în special pentru diagnosticul trichinelozei.