De astăzi într-o săptămână creştinii ortodocşi vor intra în Postul Mare, cel dinainte de Paşte, care se va sărbători anul acesta pe data de 15 aprilie. În calendarul ortodox două sunt etapele care conduc treptat către Postul Sfintelor Paşti. Pe 19 februarie, în Duminica Înfricoşatei Judecăţi, se lasă sec de carne, astfel că de astăzi (n.r. 20 februarie) creştinii ortodocşi care vor să ţină post trebuie să elimine din regimul alimentar carnea şi preparatele din carne.
Pe 27 februarie, în Duminica Izgonirii lui Adam din rai, se lasă sec de brânză. Practic, săptămâna aceasta este ultima în care vom mânca lactate, brânză şi ouă.
Postul Paştelui este considerat cel mai lung şi cel mai aspru dintre cele patru posturi care se ţin pe durata unui an. Timp de şapte săptămâni, atât cât durează, este interzis fumatul şi consumul de alcool. De luni până vineri, sunt interzise legumele fierte sau prăjite, acestea trebuie mâncate doar crude, asta dacă vrem să respectăm canoanele.
Uleiul se adaugă în preparatele doar în zilele de odihnă şi de sărbători, excepţie făcând Săptămâna Patimilor. Peştele se mănâncă doar atunci când este dezlegare. Creştinii care vor să ţină post trebuie să evite carnea, ouăle, lactatele, maioneza, pâinea în compoziţia căreia există drojdie şi dulciurile.
Prima săptămână şi ultima din Postul paştelui sunt cele mai stricte. Persoanele care pot din punct de vedere clinic ar trebui să nu mănânce nimic, fiindu-le permisă doar apa. Vineri este permis grâul fiert cu o linguriţă de zahăr sau miere şi în rest numai apă.
De astăzi într-o săptămână creştinii ortodocşi vor intra în Postul Mare, cel dinainte de Paşte, care se va sărbători anul acesta pe data de 15 aprilie. În calendarul ortodox două sunt etapele care conduc treptat către Postul Sfintelor Paşti. Pe 19 februarie, în Duminica Înfricoşatei Judecăţi, se lasă sec de carne,