Taranii romani ajung sa-si vanda caii la abatoare atunci cand acestia nu mai pot munci pe camp.
Florin Dumitru, la fel ca alte cateva milioane de tarani care traiesc la limita saraciei in Romania, a doua cea mai saraca tara din Romania, nu va avea de ales atunci cand calul cu care isi ara terenul nu isi va mai putea castiga intretinerea.
Intr-un amplu articol pe marginea scandalului carnii de cal romanesc ce a ajuns in farfuriile britanicilor si altor popoare sub eticheta de carne de vita, Reuters spune povestea taranilor nevoiti sa-si sacrifice animalele.
"Ce trebuie sa faci cand nu mai poate ara sau trage caruta? Il vinzi la abator ca sa fie taiat", a declarat Dumitru, in varsta de 40 de ani, locuitor in Poroschia, unde se afla un mare abator.
Dupa ce sunt taiati, unii dintre caii Romaniei ajung in Europa, prin intermediari si fabrici de procesare. In cele din urma, pot fi gasiti pe rafturile supermarketurilor, sub forma de mancaruri semi-preparate, deseori etichetate drept carne de vita.
Nu numai consumatorii britanici nu pot suporta ideea de a consuma carne de cal; unii dintre taranii romani sufera la gandul ca animalul lor ar putea deveni cina cuiva.
George Bandea, de 63 de ani, s-a apucat de agricultura, scrie sursa citata, dupa ce s-a pensionat de la o centrala hidroelectrica, si are un cal de trei ani care ii trage caruta si plugul.
"E ca si cum ai lucra cu un copil. O sa dureze cam un an sa-l invat", spune Bandea, care traieste langa abatorul din Ucea de Jos.
"O sa-l vand cand face 10 ani. Dar nu pot sa-l vand la abator sa fie taiat. Dupa ce il cunosti si il folosesti, nu poti sa il trimiti la moarte, sa fie taiat in bucati. Nici vorba. N-as putea face asa ceva", spune taranul.
Cel care cumpara calul lui Bandea il mai poate folosi inca 10-15 ani, insa