Un nutriţionist specializat în diete disociate şi unul adept al regimurilor de slăbit hipocalorice vă învaţă cum să mâncaţi sănătos în toiul verii.
Cel mai important este să vă hidrataţi, aşa că nutriţioniştii vă recomandă cu încredere „alimentele lichide": supele reci, sucurile de fructe naturale (stoarse în casă), iaurturile şi ceaiurile. Pentru că pe piaţă se găsesc o varietate de fructe şi de legume, este bine să le includeţi şi pe acestea în dietă, pentru toate beneficiile pe care vi le aduc: glucide care se absorb rapid şi vă dau energie, vitamine, minerale şi fibre. Veţi afla şi cum să includeţi în dietă dulciurile specifice sezonului (îngheţata, şerbeturile, salatele de fructe, prăjiturile cu vişine), fără să vă îngrăşaţi.
Fructe şi legume crude
Pentru a vă oferi idei şi soluţii, am consultat doi nutriţionişti, unul specializat în diete disociate (se bazează pe principiul că nu alimentele în sine îngraşă, ci combinaţia lor), celălalt adept al regimurilor hipocalorice (alimentaţie diversă, dar săracă în calorii). Medicul Monica Măcişanu, de la Diet Club din Bucureşti, specializată în dietele disociate, vă sfătuieşte să apelaţi, pe rând, la dieta cu fructe, cea cu fructe şi lactate ori la cea cu peşte şi fructe de mare. „Câteva zile puteţi mânca o diversitate de fructe, pentru ca apoi să întrerupeţi cu câteva zile de lactate, combinate cu legume crude, un ou, apoi iar câteva zile de fructe şi legume crude sau fructe combinate cu brânzeturi fără grăsimi", exemplifică medicul câteva principii generale. Printre brânzeturile pe care ar trebui să le evitaţi se numără brânza feta, cea de burduf, precum şi cea de la ţară. „În brânza pe care o primiţi de la rudele de la ţară nu se ştie ce cantitate de grăsimi se găseşte, de aceea este mai bine să o evitaţi", explică medicul. Mai puteţi combina cartofii preparaţi la cuptor sau piureul cu legume crude