„Hrană pentru toţi“ la Liceul Economic.Elevii mai multor Şcoli de Arte şi Meserii din judeţ s-au întrecut la gătit. Cu ocazia săptămânii educaţiei globale la Satu Mare au fost lansate două cărţi cu reţete tradiţionale autohtone.
Zeci de elevi din Şcolile de Arte şi Meserii (SAM) din judeţ şi-au împărtăşit experienţele culinare în cadrul săptămânii de educaţie globală. Aceştia au realizat, ieri, un stand expoziţional cu preparate tradiţionale autohtone la Liceul Economic. Zecile de bucate au fost degustate de cunoscători în ale gastronomiei, preparatele fiind apreciate la scară largă. Majoritatea elevilor din clasele terminale a XII-a şi a XIII-a şi au exprimat dorinţa de a face carieră în domeniile în care se specializează.
Mese îmbelşugate
Platouri reci, supe, ciorbe, sărmăluţe, peşte, rulade, prăjituri, torturi, cozonaci, fântână cu ciocolată, fructe şi legume sculptate, toate aceste bunătăţi au umplut mesele din sala festivă a liceului, tarnsformată pentru câteva ore într-un centru culinar. Şi pentru că ne aflăm în postul Crăciunului, elevii nu au uitat de preparatele de post. Pentru ca tabloul să fie complet, elevii bucătari şi ospătari şi-au întâmpinat invitaţii ca la carte, îmbrăcaţi adecvat. Motto-ul acestei acţiuni a fost „Hrană pentru toţi“.
Reţetele după care s-au preparat bucatele au fost culese de elevi de la propriile familii, în special de la bunici. Ieri aceştia au avut ocazia să facă schimb de experienţe şi să îşi prezinte fiecare reţetele după ce zile întregi au întocmit liste de meniuri şi au muncit pe brânci. „Am început pregătirile încă de miercuri seara. Sub îndrumarea profesorilor maiştri Geta Covaci, Magdalena Czoki, Violeta Bran, Traian şi Margareta Costinaş am pregătit toate preparatele de pe masă. Când voi termina cu şcoala mă voi angaja în domeniu care m-a atras de mică“, a declarat Narcisa Stângerean, bucă