Micul dejun reprezintă principala masă a zilei, ţinând cont de faptul că aceasta asigură organismului energia de care are nevoie pe parcursul unei zile. Cu toate acestea, 18% dintre bărbaţi şi 13% dintre femei, cu vârsta cuprinsă între 35 şi 54 de ani, nu mănâncă dimineaţa, după cum arată datele unui studiu realizat în 2011.
Nutriţioniştii spun că micul dejun este esenţial bunei funcţionări a organismului. Recomandările medicilor sunt susţinute inclusiv de dovezi ştiinţifice care arată că persoanele care mănâncă dimineaţa sunt mult mai sănătoşi decât cele care sar peste această masă.
Live Science publică patru motive demonstrate ştiinţific pentru care nu ar trebui să sărim peste micul dejun.
Astfel, prima masă a zilei are capacitatea de a diminua predispoziţia la diabet. Cel puţin acest lucru a fost observat în urma unui studiu realizat pe un grup de femei. Cercetarea a fost publicată recent în revista American Journal of Clinical Nutrition. Femeile care nu mănâncă micul dejun întâmpină un risc de aproximativ 6 ori mai mare de a se îmbolnăvi de diabet decât cele care servesc micul dejun în fiecare zi, mai arată studiul.
În ceea ce priveşte bolile de inimă, luarea micului dejun corespunde unei incidenţe mai reduse a maladiilor cardiace în cazul bărbaţilor cu vârste între 45 şi 82 de ani, conform unui studiu publicat în luna iulie în revista Circulation. Acelaşi studiu indica faptul că persoanele care sar peste micul dejun au mai frecvent probleme legate de hipertensiune, rezistenţă la insulină şi au niveluri mai ridicate ale zahărului în sânge.
Un studiu publicat în anul 2005 de Journal of the American Dietetic Association indica faptul că micul dejun are o influenţă benefică asupra memoriei.
Un alt studiu recent publicat în revista Obesity a ajuns la concluzia că persoanele care mănâncă de dimineaţă slăbesc mai uşor decât per