Viticultorii practică un nou tip de turism - „oenoturism"- şi şi-au construit spaţii de cazare lângă crame, unde vizitatorii se relaxează şi învaţă tainele degustării vinului în acelaşi timp.
Vreţi un concediu în care să scăpaţi de căldura din oraşe, să vă relaxaţi la maximum dar să şi învăţaţi lucruri noi? Un sejur într-o pensiune vitivinicolă ar fi ideală.
Unul dintre cele mai interesante locuri de acest gen este Azuga, unde se găsesc Pivniţele Rhein, care datează din 1892. Aici, iubitorii vinului se pot delecta cu cele mai fine vinuri spumante produse întocmai după reţetele străvechi ale şampaniei. Pentru a-şi promova vinurile, proprietarul pivniţelor, compania Hallewood, care a cumpărat acţiunile societăţii Vinalcool Prahova, a deschis şi o pensiune în apropiere. Astfel, turiştii vin la Azuga, degustă şampanie în cramă, se delectează cu cele mai bune bucate în restaurantul din apropiere şi apoi înoptează la pensiune. Intrarea la cramă costă şase lei, degustatul a trei tipuri de şampanie sau a şase de vin costă nouă lei, iar cazarea la pensiune între 95 şi 125 de lei pentru o cameră dublă. Şi pentru ca turiştii să intre şi mai bine în lumea licorii bahice, proprietarii au numit fiecare cameră cu denumiri ale soiurilor de vin - Chardonay, Sauvignon sau Rieslieng. În curtea complexului există şi un magazin, de unde turiştii îşi pot cumpăra vinuri din portofoliul Hallewood. Peste 75% dintre turiştii care viziteză Pivniţele Rhein sunt străini. „În luna mai am avut 1.200 de turişti, majoritatea străini, în special americani, japonezi sau olandezi", ne-a declarat Nori Pinţă, administratorul complexului.
Festin boieresc în Prahova
Şi la Urlaţi, în judeţul Prahova, există mai multe crame unde se păstrează tradiţia şi aerul secolului al XIX-lea. Unul dintre cele mai deosebite locuri din zonă este Conacul dintre vii, unde turiştii sunt trataţi ca nişt