România liberă continuă astăzi seria de articole dedicate "superlativelor" din agricultură cu prezentarea celei mai productive ferme de vaci de la noi din ţară. Aceasta aparţine omul de afaceri Mihai Miron, cotat în "Top 300" cu o avere de 125 milioane euro, care a investit în ultimul deceniu în jur de 10 milioane de euro în ferma din comuna Doştat, judeţul Alba şi într-o fabrică de producere a laptelui praf. A fost prima fermă din ţara noastră în care s-a optat pentru creşterea vacilor în "stabulaţie liberă", ceea ce înseamnă că animalele au voie să se plimbe nestingherite în padoc.
Practic, vacile nu locuiesc într-un grajd propriu-zis, ci sub un acoperiş uriaş, fără pereţi laterali, asemănător ca formă cu un cort pentru nunţi. În felul acesta, vacile sunt ferite de intemperii şi soarele prea puternic, însă nu sunt menajate de vânt şi temperaturile extreme.
Şeful fermei, medicul veterinar Iancu Costel, ne explică avantajele acestui sistem de creştere : "E un concept de bunăstare a animalelor. Când vaca e legată, acolo se culcă, acolo se ridică, acolo îşi face nevoile şi nici urmă de plimbare. Problema neîngrădirii libertăţii de mişcare e valabilă la fel ca şi la om, O vacă trebuie să se plimbe, să-şi dezmorţească picioarele şi să-şi aerisească creierul. În felul ăsta e mai sănătoasă. În plus, faptul că nu ţinem vacile închise între patru pereţi, e mai apropiat de felul în care creşteau odinioară în mediul lor natural. Se pare că bovinele n-au nici o problemă cu frigul şi se simt mult mai bine iarna, decât dacă ar sta în grajd", explică şeful de fermă.
Vara, când temperatura aerului depăşeşte 25 de grade Celsius, 15 ventilatoare se declanşează automat, generând în padoc o briză cu efect răcoritor. Însă răsfăţul suprem pentru bovine îl reprezintă nişte instalaţii cu perii, care funcţionează după principiul dispozitivelor cu care se lustruiesc panto