Marea doamnă a teatrului românesc tentează cititorii EVZ cu rețete inedite din bucătăria românească și evreiască. Într-o discuție emoționantă, actrița a dezvăluit taina VULCANULUI din piureul de cartofi , ce-i plăcea să mănânce în copilărie, dar și amintiri umilitoare din perioada comunistă
Aveam emoţii când m-am întâlnit cu Maia Morgenstern în Centrul vechi, la restaurantul „Lacrimi şi Sfinţi”, al lui Mircea Dinescu. Celebra actriţă urma să facă o demonstraţie şi să pregătească pentru cititorii EVZ mere coapte cu dulceaţă, ca în copilărie. M-a surprins că şi ea era emoţionată. Spunea că nu se consideră o bună gospodină, deoarece nu acordă suficient timp treburilor casnice.
„Nu ştiu dacă îmi place sau nu să gătesc. În copilărie şi în tinereţea mea, mâncarea era o povară, un stres. Fiecare „măslină” pe care puneai mâna... era o bucurie şi o victorie... Fiecare bucăţică de carne se păstra pentru copil. Ţin minte că, atunci când făceam rost de un cofraj de ouă, ultimele două întotdeauna se stricau. Noi nu le mâncam ca să le păstrăm pentru copil, iar copilul nu putea să mănânce mai mult decât un ouşor la câteva zile. Aşa că ultimele ajungeau să se strice”, îmi povesteşte Maia în timp ce curăţă merele.
Povestea merelor coapte a început în copilărie. „Am fost un copil bolnăvicios, o mimoză sensibiloasă care răcea. şi mama făcea mere coapte. Era partea cea mai frumoasă a bolii, să mănânc mere coapte cu dulceaţă. Aveam siguranţa că, dacă mama face mere coapte, totul se va termina cu bine. Erau grozav de bune. Îmi plăcea să scobesc după dulceaţă şi să muşc din crusta crocantă”.
Tot atunci a învăţat şi remediul culinar contra răcelii. „Să vă povestesc despre supa de pui. Nu-mi plăcea nici supa şi nici puiul. Dar mă asigura mama că, dacă mănânc, o să-mi treacă răceala şi am să pot să ies la joacă. De atunci mi-a rămas convingerea că supa de pui ajută la răc