Datele analizate în 36 de judeţe arată că 71% dintre producători şi 82% dintre comercianţi au scăzut preţul la pâine după reducerea TVA, arată un document al Guvernului elaborat în urma unor verificări ale comisarilor de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Reamintim că nu ieftinirea pâinii, ci reducerea evaziunii fiscale a fost scopul declarat al Guvernului când a decis să scadă cota de TVA.
Datele au fost culese pe 30 august şi 2 septembrie, fiind monitorizate 304 firme şi comparate mai multe sortimente de pâine.
„Principalul rezultat al verificării este faptul că marea majoritate a celor care comerciază pâine, atât la capătul lanţului de distribuţie: comercianţii, cât şi în zonele intermediare ale lanţului de distribuţie: producătorii de pâine, au scăzut preţurile la pâine odată cu momentul aplicării măsurii fiscale de la 1 septembrie. La 82% din sortimentele de pâine verificate la comercianţi s-au identificat scăderi ale preţului pâinii. De asemenea şi în cazul a 71% din sortimentele de pâine vândute de producători către comercianţi avem scăderi ale preţului pâinii“, se arată în documentul Guvernului.
Replică „usturătoare“ pentru criticii reducerii TVA
Iată cu ce argumente combate acum Guvernul criticile aduse de unii economişti măsurii de reducere a TVA la pâine:
„Scăderea TVA la 9% la pâine a fost o măsură pe cât de îndrăzneaţă, pe atât de supusă preocupării publice. Atât înainte de aplicarea sa, dar mai ales după au fost comentarii publice, deseori critice, referitoare la această măsură fiscală. Unele comentarii s-au focalizat pe fond, pe efectele macroeconomice, îndeosebi pe scăderea veniturilor la buget. Altele au contestat capacitatea ei de aplicare, argumentând faptul că deşi în principiu este o intenţie onorabilă, totuşi realitatea microeconomică o va respinge. Multe voci au spus că unul din scopurile a