Noi studii au arătat faptul că un compus natural care se găseşte în cacao îmbunătăţeşte funcţiile cognitive ale persoanelor în vârstă.
Studiul a fost realizat pe 90 de indivizi care sufereau de tulburări minore ale funcţiilor cognitive, precursoare ale bolii Alzheimer. Subiecţii care au consumat o băutură de cacao timp de 8 săptămâni au dat dovadă de funcţii cognitive mai bune decât restul subiecţilor care au băut lichide cu nivel scăzut de flavonoizi, scrie descopera.ro.
Nu se cunosc mecanismele prin care cacaoa produce aceste schimbări, dar cercetarea indică faptul că un anumit flavonoid este intens implicat în acest proces: -epicatechina. Numele său semnifică structura care o diferenţiază de restul catechinelor, compuşi organici care se întâlnesc în abundenţă în cacao, mere şi ceai. Alte studii au indicat faptul că -epicatechina susţine creşterea circulaţiei şi a vaselor de sânge, lucru care ar putea explica îmbunătăţirile cognitive datorită faptului că fluxul sanguin crescut îi oferă creierului mai mult oxigen.
De asemenea, teoria este susţinută şi de testele pe animale în care s-a demonstrat că -epicatherina îmbunătăţeşte memoria. În acelaşi sens, cercetări anterioare au scos la iveală faptul că în rândul populaţiei de indieni Kuna, care trăiesc în insulele San Blas, din Panama, şi care consumă zilnic aproximativ 5 căni de cacao bogată în flavonoizi, se întâlnesc foarte puţine cazuri de hipertensiune. De reţinut este faptul că la indienii Kuna care trăiesc pe continent şi care consumă cacao procesată nu se întâlneşte această legătură.
În urma cercetărilor, oamenii de ştiinţă au aflat că -epicaterina, obţinută din cacao neprocesată, este cea reglează fluxul sanguin al indienilor Kuna de pe insule, motiv pentru care aceştia suferă rare ori de hipertensiune. Majoritatea metodelor de procesare a ciocolatei fac ca mulţi flavonoizi