Oamenii de stiinta au descoperit ca mai multe sucuri de fructe pentru copii contin o substanta chimica daunatoare care creste riscul de cancer, relateaza Daily Mail.
16 sucuri de fructe, unele apartinand unor branduri cunoscute, contin o cantitate prea mare de antimoniu, o substanta potential letala, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Copenhaga. Majoritatea sticlelor de suc de fructe contin de pana la doua ori si jumatate mai mult antimoniu decat cantitatea impusa de normele europene. In unele cazuri, nivelul de antimoniu a fost chiar de zece ori mai mare.
Echipa de cercetatori si-a exprimat ingrijorarea fata de rezultatele studiului care, spun ei, ridica temeri pentru sanatatea a milioane de copii. Substanta poate cauza cancer, probleme cardiace si pulmonare.
Antimoniul este un semi-metal de culoare alb-argintie, utilizat in fabricarea sticlelor de tip PET, in care este imbuteliata, de obicei, apa minerala. Antimoniul este, de asemenea, utilizat in electronica si pentru confectionarea materialelor izolatoare. Mai mult, el poate fi folosit ca un medicament pentru tratarea persoanelor infectate cu paraziti.
Limita de antimoniu recomandata de Uniunea Europeana in apa de baut este de cinci micrograme pe litru. Pentru produsele alimentare nu au stabilite inca limitele. Pe termen scurt, o cantintate prea mare de antimoniu poate provoca greata si stari de voma, in timp ce pe termen lung efectele sunt inca necunoscute.
Studii germane anterioare au descoperit urme de antimoniu si in apa minerala imbuteliata. Expertii spun ca motivul pentru prezenta acestei substante a fost o scurgere de la recipientele din plastic.
In cazul sucurilor, specialistii spun acelasi lucru. Procesul de scurgere a substrantelor chimice din plastic ar putea fi accelerat de acidul citric continut de sucuri, a sugerat un