Apele plate sunt cele mai sănătoase, pe când apele puternic mineralizate pot provoca afecţiuni renale şi biliare. Apele cu pH ridicat (intens carbogazificate) pot declanşa boli de inimă. Sursa: SHUTTERSTOCK
Calitatea apelor minerale (plate sau carbogazoase) depinde de conţinutul reziduului fix, care nu se referă la impurităţi, ci la nivelul de săruri minerale. Cele mai bune sunt apele slab mineralizate sau plate, întrucât pot fi consumate nelimitat.
Apele puternic mineralizate trebuie consumate doar la recomandarea medicului, întrucât pot provoca probleme renale şi biliare. O analiză a 20 de mărci de apă minerală din comerţ, efectuată de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului, vă ajută să alegeţi cele mai bunesortimente.
Vittel, Perrier, Evian, pentru hidratare zilnică Apa slab mineralizată (plată) are cel mai mic conţinut de reziduu (mai puţin de 500 mg/l). Este recomandată pentru hidratarea zilnică. Exemple sunt mărcile Stân ceni, Izvorul minunilor, Vittel, Perrier, Evian, Carpatina şi Hera.
Apa minerală (500-1500 mg/l rezidul fix), nici plată, dar nici foarte mineralizată, trebuie consumată cu moderaţie. Astfel de mărci sunt: Dorna, Roua Munţilor, Bilbor, Aqua Carpatica, Biborţeni, Bucovina, Buziaştoate carbogazificate- şi Poiana Negri- natural carbogazoasă.
"În cazul apelor carbogazoase, dioxidul de carbon provine din izvor şi este sănătos, pe când apele carbogazificate sunt îmbogăţite cu CO2 de fermentaţie", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Perla Harghitei, Tuşnad şi Borsec pot îmbolnăvi rinchii Apele puternic mineralizate (reziduu peste 1.500 mg/l) trebuie consumate doar la recomandarea medicului.
"Consumate frecvent, pot declanşa probleme renale sau biliare", subliniază Mencinicopschi. Trei mărci intră în această categorie: Perla Harghitei- cu CO2 de la sursă- (3.330 mg/l), Tuşnad-carbogazificată -(1.