Din 16 octombrie, Jurnalul Naţional şi Editura Curtea Veche vor edita o serie de douăzeci de cărţi ale cunoscutului bucătar Jamie Oliver, volume care n-au mai fost publicate în România. Concomitent, în ediţiile cotidiene ale ziarului şi în săptămânalul Jurnalul de bucătărie vor apărea reţete şi comentarii ale lui Jamie Oliver. Îndemnaţi-vă, aşadar, o dată cu prima carte de reţete publicată, la supe, salate şi sosuri, la ierburi şi la mirodenii marca Jamie Oliver!
Primele patru carti de bucate care vor apărea cu Jurnalul National au la bază zecile de reţete incluse de Jamie in "Bucătarul Gol-Goluţ" ("The Naked Chef"). Acesta este, totodată, numele generic al primului show TV realizat de Jamie în perioada când lucra la restaurantul britanic River Cafe, unde a fost remarcat de o echipă de televiziune care făcea un film despre tinerii bucătari.
"ARATĂ CA O VEDETĂ ROCK, GĂTEŞTE CA UN ÎNGER"
Supranumit "Bucătarul rock'n roll care a dat artei culinare tradiţionale o lovitură binemeritată", Jamie Oliver e văzut ca unul care manifestă o dragoste copilăroasă faţă de mâncare. "Arată ca o vedetă rock, pare un tânăr de aplomb şi găteşte ca un înger", îl descrie Daily Telegraph. Felurile sale de mâncare, mai degrabă simple decât elaborate, se bazează pe ingrediente proaspete şi mai ales pe ierburi, ceea ce a făcut să se spună despre el că a readus aromele în bucătărie.
Norocos şi inteligent, talentat şi firesc, cel mai îndrăgit "chef" al momentului pare el însuşi un picant condiment din bucătărie, mai puternic, chiar, decât ardeiul iute.
Sfeclă afumată cu muşchi de vită la grătar şi dressing din brânză proaspătă de vaci
Ingrediente (pentru două porţii): 8 sfecle mici cu frunzele tăiate, frunzele de la o legătură mică de rozmarin proaspăt, o lingură de oţet de vin roşu, ulei de măsline extravirgin, sare de mare