Mîncaţi broccoli pentru a vă proteja de complicaţiile diabetului. Aceasta este recomandarea medicilor de la Universitatea din Warwick pe care o adresează pacienţilor cu diabet.
Mîncaţi broccoli pentru a vă proteja de complicaţiile diabetului. Aceasta este recomandarea medicilor de la Universitatea din Warwick pe care o adresează pacienţilor cu diabet.
Broccoli conţine o substanţă, numită sulforafan, capabilă să anuleze efectele devastatoare ale diabetului asupra vaselor de sînge. Sulforafanul stimulează secreţia unei enzime care protejează vasele de sînge. Astfel sînt prevenite complicaţiile cardiovasculare la care sînt expuşi diabeticii: infarct şi accident vascular cerebral. Acestea sînt motivele pentru care cercetătorii de la Universitatea din Warwick (Marea Britanie) consideră că broccoli nu ar trebui să lipsească din alimentaţia diabeticilor. Ei sînt de cinci ori mai expuşi riscului de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral. Ambele sînt provocate de complicaţiile pe care diabetul le generează asupra vaselor de sînge.
CARDIOPROTECTOR. Potrivit echipei de cercetători englezi, sulforafanul aflat în compoziţia legumelor din familia cruciferelor (broccoli, varză, conopidă) are şi proprietăţi antioxidante şi detoxifiante. Acestea explică, de asemenea, efectul cardioprotector al legumelor crucifere. Coordonatorul studiului, profesorul Paul Thornalley, spune că “broccoli este un adevărat depozit de vitamine (C, B1, B2, B5, B6, E, K, betacaroten, acid folic) şi minerale (calciu, potasiu, fosfor, magneziu, zinc)”. Dintre acestea, acidul folic şi potasiul sînt recunoscute în prevenirea bolilor de inimă. Potasiul asigură buna funcţionare a muşchiului cardiac, iar acidul folic (vitamina B9) scade riscul apariţiei hipertensiunii arteriale.
LEGUME COLORATE. Profesorul Paul Thornalley subliniază că “pacienţii