În volumul 7 din "Poveştile bucătăriei româneşti", Radu Anton Roman ne aduce dinainte reţete pentru marile praznice şi sărbători: colaci de nuntă, bucate pentru ursitori, rânduieli şi mâncăruri pentru pomenirea morţilor şi hramuri împărăteşti. Noi nu vom închide însă cartea aici. Povestea bucatelor româneşti încă se scrie. O scriem noi, o scrieţi dumneavoastră, o scriu cei care au răspuns provocării noastre trimiţându-ne reţete vechi, de familie, şi istoriile lor. Gastronomia românească nu este piesă de muzeu. E datoria noastră să continuăm ce a început Radu Anton Roman şi să salvăm reţetele neaoşe, să le adunăm între pagini de carte şi, mai ales, să le gătim. Dintre toate reţetele deja publicate în volumele 6 şi 7 din "Poveştile bucătăriei româneşti", am ales câteva trimise nouă de Ioan Lezeu, zis "Tata Lice", din Chiojdu, judeţul Buzău.
"Pe Radu Anton Roman l-am cunoscut bine în anii în care îşi făcea emisiunea de televiziune «Bucătăria lui Radu»", ne scrie Ioan Lezeu. "De trei ori, «Bucătăria lui Radu» a fost «campată» în curtea gospodăriei noastre din Chiojdu. Am gătit pentru el şi împreună cu el bucate de-ale noastre, din Munţii Buzăului, şi am gustat din ţuica de prună, de 6-7 ani, pusă la învechit în butoi de dud sau de salcâm. În august, acum cinci ani, ne vorbiserăm să «recidivăm», cu o nouă emisiune, în septembrie. N-a mai fost să fie. Şi-acum, uneori, ne este foarte tare dor de el!
Cu mare bucurie am descoperit cărţile pe care le faceţi, pentru a-i onora memoria, şi ne-am gândit că nu-i mai frumos omagiu pe care să i-l aducem decât acela de a vă oferi, spre publicare, câteva dintre reţetele pe care, la Chiojdu, eu şi soţia mea, Doina, împreună cu una dintre vrednicele noastre vecine, Ţaţa Filica, mare meşteră în bucătărie, le-am gătit pentru Radu Anton Roman. De la Ţaţa Filica am învăţat şi noi să gătim «Buruieni coapte cu afum